Kaj je spletni dizajn?

Spletno oblikovanje se nanaša na oblikovanje spletnih strani, ki so prikazane na internetu. Običajno se nanaša na vidike uporabniške izkušnje pri razvoju spletnega mesta in ne na razvoj programske opreme. Spletni dizajn se včasih osredotočal na oblikovanje spletnih strani za namizne brskalnike; vendar je od sredine leta 2010 oblikovanje brskalnikov za mobilne naprave in tablične računalnike postalo vse pomembnejše.

Spletni oblikovalec deluje na videz, postavitev in v nekaterih primerih tudi vsebino spletnega mesta. Videz, na primer, povezan z barvami, pisavo in slikami. Postavitev se nanaša na strukturo in kategorizacijo informacij. Dober spletni dizajn je enostaven za uporabo, estetsko prijeten in ustreza skupini uporabnikov in blagovne znamke spletnega mesta. Številne spletne strani so zasnovane s poudarkom na preprostosti, tako da se ne pojavijo nobeni tuji podatki in funkcionalnosti, ki bi lahko odvrnili ali zmedli uporabnike. Ker je temelj uspešnosti spletnega oblikovalca spletno mesto, ki osvoji in krepi zaupanje ciljne publike.

Dve najpogostejši metodi za oblikovanje spletnih mest, ki dobro delujeta tako na namizju kot mobilnih napravah, sta odziven in prilagodljiv dizajn. V odzivnem oblikovanju se vsebina premika dinamično, odvisno od velikosti zaslona; V prilagodljivem oblikovanju je vsebina spletnega mesta določena v velikosti postavitve, ki ustrezajo običajnim velikostim zaslona. Ohranjanje čim bolj skladne postavitve med napravami je ključnega pomena za ohranjanje zaupanja in sodelovanja uporabnikov. Ker lahko odzivni dizajn predstavlja težave v zvezi s tem, morajo biti oblikovalci previdni pri opustitvi nadzora nad tem, kako bodo videti njihova dela. Če so odgovorni tudi za vsebino in bodo morda morali razširiti nabor spretnosti, bodo uživali v prednosti popolnega nadzora nad končnim izdelkom.

Ostali projekti

Let’s Talk

Poklepetajmo
o vaši viziji!